I en fælles indsats ønsker Aarhus Kommune og Aarhus Letbane at minde borgerne om nødvendigheden af at smide deres affald i affaldsspanden. Kampagnen ”Småt affald – Stort problem” er iværksat for at sætte fokus på de problemstillinger, der er forbundet med småt affald som cigaretskod, tyggegummi og nikotinposer.
Rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, understreger, at det er respektløst at smide affald andre steder end i affaldsspanden. Han påpeger, at alle har et fælles ansvar for at holde byen ren, da affald kan være skadeligt for mennesker, dyr og miljøet.
Problemerne med småt affald er store, da produkter som skodder, tyggegummi og snus kan ligge i årevis, før de nedbrydes. Derudover kan affaldet indeholde giftige stoffer og mikroplast, som bliver i naturen og vandmiljøet og udgør en varig miljøtrussel.
Kampagneindsatsen i Aarhus fokuserer på områder, hvor der ofte findes meget småt affald. Dette inkluderer steder som Mølleparken, Hipsterhøjen, diverse busstoppesteder samt togstationer.
Aarhus Letbane deler deres erfaringer og fortæller, at de oplever meget småt affald på både perroner og i togene. Dette gør rengøringen vanskelig, dyr og ressourcekrævende. Letbanen ville hellere bruge penge på at forbedre passagerernes oplevelse end på affaldsrengøring.
Som en del af sommerens kampagne er der opfordringer til at smide affald i affaldsspandene både på letbanetogene, perroner og på diverse skærme. Budskaberne vil også være synlige på affaldsspande, fortovsfliser, plakater og som kæmpeskod i midtbyen.
Trash Taskforce, som er en del af kampagneindsatsen, fokuserer specifikt på de små stykker affald. De afholder små events og uddeler lommeaskebægere, samtidig med at de kommunikerer med aarhusianerne om affalds-adfærd.
Fakta viser, at cigaretskod er den mest almindelige type henkastet affald. Hele 54% af affaldsmængderne i Aarhus udgøres af cigaretskod målt på stykantal. En Epinion-undersøgelse fra 2023 viser, at aarhusianerne finder cigaretskod, nikotinposer og tyggegummi mest generende. Mikroplast fra disse typer affald forsvinder aldrig fra naturen, og de stigende mængder af nikotinposer i byen kan give alvorlige forgiftninger hos dyr. Disse forhold gør småt affald både besværligt og dyrt at fjerne.
Kampagnen ”Småt affald – stort problem” blev afviklet første gang i sommeren 2023 og fortsætter for at sikre en renere by.
https://aarhus.dk/nyt/teknik-og-miljoe/2024/juni-2024/smid-det-i-skraldespanden